Wie zijn wij

Ashaki Leito

Lang glad haar, dat wilde ik graag hebben toen ik opgroeide. Ik keek om mij heen en zag niemand die wat betreft mijn haar op mij leek. Bijna alle zwarten vrouwen om mij heen en in de media deden zo hun best om maar geen gekruld/kroes haar te hebben. Al op jongere leeftijd zeurde ik om straight haar, maar gelukkig liet mijn moeder het niet toe. De vrouwen die gezien werden als mooi, hadden lang glad haar. Was ik dan wel mooi? Ik was dus al vanaf een jonge leeftijd bezig met zelfacceptatie maar had het niet eens door. In mijn natuurlijke staat voelde ik mij niet goed genoeg maar hoe kwam dat? Ik was opzoek naar acceptatie van iedereen om mij heen, maar waar het werkelijk om ging was acceptatie van mezelf.

Toen ik eenmaal oud en wijs genoeg was en het besef had dat ik niet tevreden was met mezelf, ging ik opzoek naar die zelfacceptatie. Ik kwam van ver en had nog een weg te gaan. Alles heeft een oorsprong en die oorsprong wilde ik vinden. Ik wilde weten wanneer het veranderen van onze haarstructuur begon en waarom. Ons haar zegt immers zoveel over hoe we naar onszelf kijken. Hier ben ik achtergekomen en toen begon de liefde voor mezelf te groeien. Nu is hij zo groot dat ik van binnen straal en alleen maar liefde voor mijn natuurlijke zelf kan voelen. Trots ben ik op mijn roots, trots ben ik op mijn haar. Blijkbaar begon het eerst bij zelfacceptatie voor mijn haar en toen volgde de rest ook. Ik weet nu dat mijn haar mijn kroon is en ik de koningin. Dit gevoel gun ik iedere vrouw en middels Miss Black Hair Nederland, hoop ik ver te komen.

Sherlon Gerard

Ik ben opgegroeid op Curaçao en voor mij was het de normaalste zaak van de wereld dat alle volwassene vrouwen om me heen en die ik op straat zag, hun haar straightte of lange weave droegen. Daar heb ik in mijn jongeren jaren nooit echt over nagedacht. Toen ik eenmaal verhuisde naar Nederland merkte ik hier ook weer dat merendeels van de zwarte vrouwen geen natuurlijk haar hadden. Waarom doen vrouwen toch zo hun best om niet op hunzelf te lijken? Waarom kunnen ze of willen ze niet hun natuurlijk haar rocken? Welk aandeel hebben wij als mannen in dit ‘onnatuurlijk haar’ verhaal? Dat kon ik niet helemaal begrijpen. Ik wilde dan ook een vrouw die zichzelf compleet accepteerde, dus een natuurlijke vrouw.

Op een gegeven moment kwam ik er één tegen. Zij omarmde wie ze was en presenteerde zichzelf met trots. Ik kwam er al gauw achter dan zij niet de enige zwarte vrouw was die trots was op wie ze is. Ik ontdekte een nieuwe wereld van mannen en vrouwen die hun achtergrond kende. Toch was wat mij betreft deze wereld nog te klein en ik wilde hier zelf iets aan doen. Zwarte vrouwen zijn prachtig in hun natuurlijke vorm, alleen beseffen ze dat niet allemaal. Ik voelde mij geïnspireerd en wilde deze vrouwen graag zelfbewuster maken. Zo ben ik op het idee gekomen om Miss Black Hair Nederland te starten. Ik zou graag via deze weg de vrouwen bewust willen maken van hoe mooi je bent in je natuurlijke staat en dat alles draait om zelfacceptatie en trots.