Photography by Christopher Meulens, MUA by Beauty with Dsyesha
Photography by Christopher Meulens, MUA by Beauty with Dsyesha
30
163 cm
Rotterdam
Rotterdam
Nederlandse
Zang, Fitness & Black History Study
Als klein meisje woonde ik al snel in Carnisselande, maar ik heb zelfs in de twaalf jaar dat ik daar heb gewoond een groot deel van mijn jeugd doorgebracht in Rotterdam West.
Rotterdam West, waar op elke hoek een winkel is die nep haar verkoopt en waar je dames in de zomer tegen komt met een muts op of een capuchon, omdat hun weave nog niet af is.
Ik was vaak jaloers op dames met lang haar, stijl of krullen. Geen moeder die hun haar moest uitkammen, want het was glad. Mijn haar groeide niet snel, al had ik het nog nooit geknipt, dus ik vroeg mijn moeder en vriendinnen vaak om mijn haar in lange, losse vlechten te doen of en een bos krullen van te maken met Kinky Hair.
Toen ik 17 jaar oud was begon er iets in mij te broeien. Een heerlijk gevoel.
Sinds 2 jaar hiervoor vond ik het heerlijk om mijn haar los te gooien. Misschien was het onderdeel van mijn pubertijd, dat kan. Misschien wilde ik wel anders zijn dan de rest en het was geweldig.
3 dagen voor ik 17 werd besloot ik dat ik locks wilde. Alles draaide om de locks, zodra ik het besloot heb ik dan ook direct actie ondernomen en binnen twee dagen had ik mijn haar zelf, met behulp van een vriendin geklit tot locks. Hoewel mijn haar veel korter was voelde het zo fijn om mijn eigen haar te dragen en daar gelukkig mee te zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!
Ik denk dat de grootste reden om mee te doen is om andere meiden met Afrikaans beïnvloedt haar te motiveren hun eigen haar te omhelzen. Ik vind het nu echt heel jammer om te zien dat er dames zijn die zich schamen voor hun haar. Het is namelijk niet nodig om er Europees uit te zien om mooi te zijn. De kracht van ons haar is zo prachtig en sterk, het straalt zoveel uit. Het is één van de uiterlijke kenmerken van onze roots. Roots waar we trots op mogen zijn. Onze geschiedenis begon namelijk niet bij de zwakte die onze Afrikaanse voorouders hebben moeten dragen gedurende de slavernij en apartheid. Het begon daar niet en eindigde daar ook niet. Het is belangrijk om daar aandacht aan te bieden, maar ook om er kracht uit te halen in plaats van erin te blijven hangen. Je moet er, voor jezelf, iets uit halen wat jou als individu ontwikkeld.
“Slavery is not African history, slavery interrupted African history” - Mutabaruka
Ik wil zusters zien die zo trots zijn op hun haar als Angela Davis. Ongeacht of het wordt gezien als politiek incorrect of onprofessioneel.
Wij zijn geboren om Afrikaans bloed te dragen, niet om ons ervoor te schamen.
Ik zou graag meer willen leren over het schoonheidsbeeld vanuit de Afrikaanse Diaspora.
We zijn natuurlijk erg verspreid en zo hebben we nu verschillende 'nieuwe' culturen, met hun eigen uiterlijke kenmerken en verzorging. Ik zou graag willen weten wat de donkere vrouw trots maakt op haar uiterlijk, wat haar belemmerd in die trots en wat haar zusters kunnen doen om haar te ondersteunen en te empoweren. Het thema is het haar, maar het moet daar niet stoppen.
Not just natural black hair, but a natural black YOU!
Ik zou graag zusters toespreken die hun haar niet durven, kunnen of willen omarmen.
Niet alleen toespreken, maar ook écht motiveren doormiddel van Black Empowerment Seminars. Het lijk mij een eer om dit te mogen doen, zusters te kunnen laten inzien hoe prachtig we zijn en wellicht inspireren tot het inspireren van anderen.
Daarnaast zou ik mij graag willen verdiepen in de mogelijkheden op de Nederlandse markt met betrekking tot DNA onderzoek. Het is namelijk in Nederland niet mogelijk uit te zoeken uit welk land in Afrika onze voorouders precies afkomstig zijn. We zijn alleen in staat gebieden en de migratie-routes over bepaalde regio's te achterhalen. Dit zou zo zijn omdat er in Nederland geen markt voor zou zijn. Ik wil graag in kaart brengen dat deze markt er zeer zeker is.
Verder zou ik graag willen spreken voor organisaties met bepaalde doelen voor de externe, maar ook vooral de mentale emancipatie van de Afrikaanse diaspora en de vrouw in het bijzonder.